Kompetencebloggen

Vi deler tanker og nyheder og vi blander os i dagsordenen indenfor kompetenceledelse, kompetenceudvikling, praktisk læring samt den digtale tilgang til kompetencestyring - primært indenfor sundhedssektoren. Giv os endelig feedback eller input til temaer, som vi skal tage op.

Dagkirurisk afdeling viser vejen med digitale kompetencekort og feedbackkultur

Posted by Janne Sonnenborg on Dec 20, 2021 12:58:26 PM

 

Det er mærkeligt, at der ikke i Danmark er krav om løbende opkvalificering af Speciallæger. Det mener ledende overlæge på Dagkirurgisk Afdeling på Amager-Hvidovre Hospital, John Asger Pedersen. 

En udstationering som anæstesilæge i den australske bush i 2018 blev en øjenåbner for John Asger Pedersen. Udstyr og behandlingsvejledninger var de samme som i Danmark, men kontinuerlige læringsprocesser blev sat på skema på en måde, han aldrig havde oplevet før.

Ubehaget ved at blive vurderet af kolleger hver eneste uge forsvandt da også i takt med, at han oplevede værdien ved at skulle præsentere cases fra ugens løb over for sine kolleger og diskutere den patientbehandling, han havde valgt under pressede forhold som helikopter.

”Det skabte en fælles klangbund for læger og sygeplejersker, at vi løbende evaluerede egne og andres mindset og praktiske håndtering af patienter, og at vi koblede sidemandsoplæring på, når kompetencer skulle styrkes eller udvikles,” siger John Asger Pedersen, ledende overlæge på Dagkirurgisk Afdeling 141, Amager-Hvidovre Hospital.

 

AsgerPetersen

 

For at sikre kompetenceniveauet på sin afdeling har han indført digitale kompetencekort for både læger og sygeplejersker. Kortene sætter struktur på medarbejdernes kompetenceudvikling på en måde, som ikke er sket før. Derudover rækker de kompetencer, man som medarbejder får via kortene, langt udover hvad man får gennem traditionelle efteruddannelsesforløb.

 

DOSSIERS DIGITALE

KOMPETENCELØSNING

 

TabletAnimation_OneDashboard

 

 

Relevant og solid efteruddannelse af medarbejderne

Det er påfaldende, synes John Asger Pedersen, at der findes løsninger – fx. LMS – hvor man kan følge op på kurser i fx. brandsslukning og førstehjælp, men ikke til opfølgning af løbende kliniknær kompetenceudvikling.

For at kunne følge op på kompetencerne i den 55 mand store afdeling med operations- og anæstesi-specialister har John Asger Pedersen introduceret digitale kompetencekort fra Dossier.

”De speciallæger og -sygeplejersker, der har med patienter at gøre, skal holde sig fagligt kompetente og ajour. Derfor har vi introduceret Dossier Kompetenceportal, som sætter strøm til kompetencekortene. Man kan sige, at vi bruger kompetencekortene til selv at skabe en relevant og solid efteruddannelse af vores medarbejdere,” siger John Asger Pedersen.   

 

Gevinster ved Dossier Kompetence:

  • Alles kompetencer er up-to-date
  • Nemt at tilegne sig nye kompetencer og registrere disse
  • Nemt for ledelsen at følge op på medarbejdernes individuelle kompetenceudvikling
  • Styrker feedbackkulturen og professionalismen i afdelingen


Læs hele casen her

 

Topics:

Kommentar

Tilmeld nyhedsbrev