Ikke alt du tror om læring er sant , og vi kan skille mellom tre typer feil; myter, overtro og misforståelser. I denne bloggposten ser vi nærmere på noen myter om læring. Disse mytene lever fortsatt selv om de har blitt tilbakevist gjentatte ganger.
“… the most persistent myth over the years has been Learning Styles. “Like Dale’s Cone, it’s been around for decades and is like a zombie that you just can’t kill,” he marvels. “It’s had the most rigorous debunking, yet still persists.”
Clark Quinn i intervju med Learning Solutions, juni 2018
Læringsstiler
Myten om læringsstiler er at folk lærer på forskjellige måter og at vi får raskere/bedre resultater hvis vi tilpasser opplæringen til den enkeltes læringsstil. Disse mytene skiller blant annet mellom læringsstiler som visuelt, auditivt og kinestetisk - om man lærer best om man blir presentert abstrakte ideer før eller etter konkrete eksempler, eller om man lærer best alene eller sammen med andre. Det finnes også mange andre inndelinger i læringsstiler.
Utfordringen med denne myten er at flere forskningsprosjekter har vist at hvis du spør folk om hvilken læringsstil de har, så finner man ingen sammenheng. Selv om man tester dem for å finne læringsstil, gir dem opplæringsmateriell som er laget for ulike læringsstiler og deretter sjekker hvor mye de har lært.
- Folk vet ikke hvilken læringsstil de har (sammenlignet med test av læringsstil og testresultatet etter opplæringen).
- Tester av læringsstiler viser ingen sammenheng med hvordan folk faktisk lærer best.
I stedet for å tilpasse opplæringen til læringsstiler, bør du tilpasse til de faktorer vi vet er relevante. Som hvor gode de lærende er i praksis samt deres forkunnskaper.
Les også: Misforståelser om læring
Dale's pyramide
Denne myten er tillagt Edgar Dale og viser hvor mye man husker ut fra hvordan man lærte. Det virker ganske tilforlatelig, problemet er bare at:
- Edgar Dale laget aldri denne modellen. Han laget en modell uten tallene i boken Audio-Visual methods in teaching fra 1946 og la til at den ikke skulle tas bokstavelig.
- Vi vet ikke hvem som la til tallene i modellen.
- Ingen forskning støtter tallene.
Vi vet at praksis er viktig for læring. Derimot er det ikke så enkelt som at du bare kan gjøre det og deretter huske 90%. Når du lager opplæring må du alltid vurdere hvilke media og aktiviteter du skal bruke, basert på læringsbehov og ønskede ferdigheter.
Dette var to eksempler på læringsmyter. Det finnes mange andre eksempler; som at digitale innfødte, millennials eller andre lærer og motiveres helt annerledes enn andre, multitasking og NLP. Disse mytene overlever fordi de høres logiske ut og er lette å bruke. Dessverre koster de oss mye tapt læring, tid og ikke minst mislykkede læringstiltak.
Kilder
Clark N. Quinn, 2018, Millennials, Goldfish & Other Training Misconceptions: Debunking Learning Myths and Superstitions, Association for Talent Development
Ruth Colvin Clark, 2010. Evidence-based Training Methods. A Guide for Training Professionals. ASTD Press.